Det är ofta svårt att se när ditt hus behöver fasadunderhåll. Och när du upptäcker det är det ofta redan för sent. Fasadproblem måste behandlas i god tid, annars kan mögel bildas, fogningen kan lossna från väggen och isoleringsvärdet i ditt hem kommer att minska. En fasadrengöring rengör väggen på rätt sätt, så att försummelsen av din fasad förhindras. Denna artikel kommer kort att förklara de vanligaste fasadproblemen och ange hur dessa problem kan hanteras.
Vit uppblomstring på grund av salt och mineraler
Man ser ofta ett vitt lager på en fasad. Detta kallas utblomstring. Slutblomningen sker eftersom det finns fukt i den nya fasaden, som transporterar mineraler och salter till ytan. Eftersom vattnet avdunstar och saltet och mineralerna förblir på väggen skapas den karakteristiska vita avlagringen. Det bästa sättet att motverka blekning är med en fasadrengöring baserad på fuktstrålar. För att förhindra att blomningen återkommer efter rengöring är det bäst att impregnera fasaden innan behandlingen, så att den nya fukten från fuktstrålarna inte också tränger igenom väggen.
En svart avlagring på din fasad på grund av atmosfärföroreningar
Förutom en vit utfällning kan du också hitta en svart avlagring på din fasad. Detta orsakas av luftföroreningar i din fasad. Denna förorening förekommer ofta i skorstenar och västfasader på grund av att du har satt sot på dina väggar. Atmosfären kan avlägsnas på flera sätt: ångrengöring, fuktblästring och kemtvätt. Graden av förorening och väggens skick avgör vilken fasadrengöring som bäst kan appliceras.
Frostskador på grund av porositeten hos dina motstående tegelstenar
Svåra vintrar kan orsaka frostskador på dina väggar och fogar. Stenarna kännetecknas av porositet: det finns små öppningar i tegelstenarna som absorberar vatten och släpper ut vattenånga. När din fasad åldras ökar porositeten så att mer vatten absorberas. Vid svår frost kommer detta vatten att frysa och orsaka skador på dina tegelstenar genom att expandera. Du kan förhindra detta genom att impregnera din fasad. Ett fuktbeständigt skikt läggs till dina tegelstenar och fogar.
En fasad med murgröna
Det ser ofta vackert ut att låta murgröna krypa upp din fasad, men denna växt kan också orsaka viss skada på dina väggar. Det är en växt som växer mycket snabbt och vars rötter sätter sig i sömmar och sprickor i ditt hem. Murgröna är lätt att ta bort, men måste göras professionellt, annars riskerar du att rötterna blir kvar i din fasad. En professionell fasadrengörare skär först de stora grenarna och rengör sedan din fasad med ånga för att också ta bort rötterna.
En grönaktig dis på din fasad
Ibland stöter du på fasader som utstrålar en grön dis. Detta beror på att det finns mossa och / eller alger i din fasad. Lav är den vanligaste typen av mossa som ofta förekommer i leder och mot tegelstenar. Ångrengöring kan bli av med mossa i ditt fall, men mossa tenderar att växa tillbaka snabbt. För att förhindra detta är det bäst att behandla din fasad med en mossdödare baserad på högt tryck och varmt vatten.
Störd vattenbalans
Med en hälsosam fasad absorberas vatten av den porösa ytan på tegelstenarna, men frigörs också när väggen torkar upp efter en regndusch. Detta händer inte med en icke-hälsosam fasad, som stör vattenbalansen. Detta kan ha ett antal orsaker: felaktig rengöring av fasader, erosion eller förändringar i fasadens konstruktion. Vattnet kan inte fly så det kommer in. Att få din fasad impregnerad kan vara en lösning på detta.
Sprickor i din fasad
Du kan också få sprickor i din fasad av olika orsaker, såsom nedsänkning i marken, strukturfel, frostskador och under rivningsarbeten. Sprickor kan repareras genom att ta bort fogen och installera kemiska ankare där. Ankarna ger en ny anslutning i fasaden.
Gör du inte något åt ett fasadproblem?
Att behandla din fasad tidigt med fasadrengöring förhindrar sämre försämring av din fasad. Ibland måste du dock hantera osynliga fasadproblem, som du först upptäcker när skadan har skett. Även då kan man ofta göra något åt fasadproblemet, till exempel: renovering av väggband, skärning av fogar och påfyllning igen, reparation av murverk och byte av sten och en grundreparation. Kostnaderna för detta är dock ofta större än att göra en fasadrengöring i tid.